2016/07/01

Gröna ärtbiffar // Green pea burger


Jag är en riktigt sucker för husmanskost. Ska försöka dela med mig mer av recepten jag gör (dvs komma ihåg att skriva ner)! I veckan åt jag nykokt färskpotatis och dessa gröna ärtbiffar med en smarrig citronpepparsås till. Kan tipsa om att Paradiset på södermalm har riktigt goda ekologiska färskpotatisar nu!

Till biffsmeten - vem blir inte förbannad av en alltför rinnigt och geggig biffsmet? Höhö, Ooo vad jag kämpade med det förr. Ett klassiskt fel många gör är att ha i för mycket lök i sin biffsmet - och visst är det gott med lök! MEN lök släpper ifrån sig vätska när den blir varm - alltså kan smeten bli för blöt och kräva mer mjöl eller liknande då. 

Angående majsstärkelsen så har jag haft turen att äntligen hitta en ekologisk på Paradiset på Södermalm. Vet inte om den finns att köpa online någonstans, för er som inte har möjlighet att besöka denna underbara affär i Stockholm. Ska kolla upp! Kom ihåg att all majs som inte är ekologisk är i princip GMO, och det hoppar vi (visst det finns undantag, men för att vara på den säkra sidan köp alltid ekologisk majs - även majskolvar)! Givetvis kan du även prova andra glutenfria mjölsorter som kokosmjöl, bovetemjöl eller rismjöl istället för majsstärkelse.

Ekologiska ingredienser, om det inte var tydligt nog ;)

GRÖNA ÄRTBIFFAR
4 portioner

300 g frysta gröna ärtor
300 g valfria bönor/linser (jag tog kokta puylinser jag hade i frysen)
1/2 gul lök
2 vitlöksklyftor
ca 1/2 dl majsstärkelse
1 tsk örtsalt
nymald svartpeppar
kallpressad kokosolja att steka i

Tina ärtorna och mixa med bönorna till en grynig smet, ej finmixad. Hacka löken och pressa vitlöken och rör ner i smeten. Tillsätt majsstärkelsen, salt och peppar. Om smeten är för lös tillsätt lite mer majsstärkelse. Forma till biffar och stek i kokosolja tills de har fått fin färg. 

// I'm real fond of Swedish cuisine. I'll give you more recipes I promise, will just have to remember to write down everything I do! This week I ate freshly boiled new potatoes, these green pea burger and a yummy lemon pepper sauce. You must try 'em!

Organic ingredients folks.

GREEN PEA BURGER
4 servings

300 g frozen green peas
300 g optional beans/lentils (I took cooked puy lentils I had in the freezer)
1/2 yellow onion
2 cloves garlic
about 1/2 dl of cornstarch
1 tsp herb salt
freshly ground black pepper
cold-pressed coconut oil for frying

Let the peas thaw. Place the peas and beans in a blender. Mix to a rough paste. Chop the onion and garlic and add to the batter. Finally, add corn starch, salt and pepper. If the batter is too loose, add a little more cornstarch. Shape into patties and fry until golden in coconut oil.

No comments:

Post a Comment